Solcellslampa

Idag är det väldigt vanligt att vilja köpa solceller på sitt tak och använda sig av förnybar energi och solens kraft. Det blir också mer och mer vanligt att installera solcellslampa ute på tomten och intill huset. Ett bra sätt samtidigt att spara på vårt kära klimat.

En solcellslampa fungerar på samma sätt som solceller på taket. Solcellslampan laddar upp energi när solen lyser på lampan och kan sedan lysa av sig självt när solen gått i moln och natten faller in över huset.

I den här artikeln kommer vi att diskutera solcellslampor som man har utomhus och ute i trädgården. Det finns idag många olika alternativ för dig som önskar köpa hem en sådan.

Vad är en solcellslampa?

En solcellslampa är som en vanlig lampa, men den fungerar som så att den har en liten solpanel på ovansidan som laddas av ljus.

Det är själva ljuset som laddar upp panelen, inte solen. Inuti solcellslampan sitter ett litet batteri som laddas upp av ljuset ute. En solcellslampa behöver inte ha direkt solljus, man producerar el även om det är lite molnigt, så länge det är ljust ute.

Solcellsbelysning laddas upp med batteri AA 3,2V. Det är ofta populärt att använda sig av uppladdningsbara batterier för bäst önskad effekt. Vanliga batteri går alltså väldigt bra att använda sig utav.

Kika gärna ett extra varv på solcellslampan du tänkt köpa och vad det krävs för typ av batteri, det kan skilja sig från olika solcellslampor och deras batterifunktion.

Hur mycket energi skapar ljuset och solen i en solcell?

Man brukar även säga att en väl fungerande solcellsanläggning i Sverige bör ge cirka 800-1100 kWh/kW och år. Det borde ge en liten indikation på kraften i solenergin. Det är fantastiskt att kunna använda sig av solens energi och på så sätt slippa traditionell el via vatten och kärnkraft. Solcellslampor är en miljövänlig lampa som inte använder någon som inte behöver kopplas in i något vägguttag.

Fungerar en solcellslampa ute även på vintern?

På vintern är solens bana låg och överlag är det mindre ljus ute, men den kan trots detta fånga upp en hel del ljus och ladda upp sig själv. En solcellslampa kan fungera tillfredsställande även på vintern om den är rätt monterad och i ljusets riktning.

Vart kan man köpa en solcellslampa för utomhusbruk?

Det finns på många olika ställen som exempelvis IKEA, Jysk, Rusta, Stayhome, Bauhaus, Biltema och många andra butiker både på nätet och i fysisk butik. Vi rekommenderar att surfa runt på nätet för att hitta en modell som passar dina behov och ditt syfte.

Det finns även många olika typer av solcellslampor. Allt från traditionella lampor, ljusslingor, korgar, lyktstolpar, belysning för räcke, rislampor och väggbelysningar. Planera din trädgård noggrant och välj rätt typ av belysning, eller varför inte köpa flera olika typer av solcellslampor?

Vart kan man placera en solcellslampa ute?

Många brukar placera sina solcellslampor taktiskt i träd eller runt om i trädgården för att skapa en magisk känsla på natten. Se till att placera solcellslampan i ljusets riktning så att den får ladda upp med ordentlig energi.

Det är även vanligt att köpa solcellsslingor och placera i buskar och träd för att få en kompletterande känsla i trädgården. Ett tips är även att placera solcellskorgar runt om på uteplatsen och i trädgården, det skapar en mysig känsla för omgivningen.

Det viktiga återigen är att sätta den i rätt placering, så att du får in dagsljus och solens strålar. Detta för att få bäst effekt och bäst typ av uppladdning under soliga dagar. Detta är ännu viktigare på vintern, då dagarna med ljus är kortare.

Vi rekommenderar alltid att ta in flera offerter när det gäller installation av solceller på taket. Kom också ihåg att du har en fin skattereduktion och avdrag på 15% att hämta hem ifall du väljer att installera solceller, du kan läsa mer om det nya avdraget här. Det finns massor av nyttig information hos Skatteverket när det gäller grön teknik och grönt avdrag. Nya skattereduktionen infördes 1 januari 2021.