Så mycket betalar du för belysning i en villa

Hur mycket kostar det att ha ljuset påslaget i huset, och hur mycket sparar man på att installera lågenergilampor när man bor i en normalstor villa? Svaren på dessa frågor talar vi mer om i den här artikeln.

 

Vad kostar belysning i en villa per år?

Om du har 8 glödlampor tända som i sin tur är påslagna 5 timmar om dygnet ligger årskostnaden på mellan 112 och 1 344 kronor per år. I denna siffra räknar vi inte med de energikostnader som gäller för utebelysning. Notera att den lägsta siffran gäller för hushåll med lågenergilampor.

 

Uträkningen

  • En glödlampa på 60 watt som är påslagen 5 timmar varje dag kostar 168 kronor per år, med förutsättning att elpriset ligger på 1,5 kronor per kWh.
  • Åtta glödlampor som är tända 5 timmar per dag kostar därmed (168*8=1344) 1 344 kronor per år.

 

Vad kostar belysning i en villa per månad och dag?

Om du har 8 glödlampor tända fem timmar om dygnet, året runt ligger månadskostnaden på 112 kronor. Enligt samma premisser kostar det 3,73 kronor per dag att lysa upp sitt hus med glödlampor. Notera att uträkningarna förutsätter att elpriset ligger på 1,5 kr per kWh.

 

Uträkningen

  • En glödlampa på 60 watt som är påslagen 5 timmar varje dag kostar 1 344 kronor per år, vilket medför att månadskostnaden blir (1344/12=112) 112 kronor per år.
  • Den dagliga kostnaden för att belysa sitt hus med glödlampor ligger på (112/30=3,73) kronor.

 

Så mycket kan man spara med lågenergilampor?

Med en lågenergilampa från exempelvis Osram kan du spara över 90 % på belysningskostnaden för din villa, förutsatt att lågenergilampan har en förbrukning på 6 watt. Den årliga förbrukning som gäller för upplysning ligger i detta fall på 134 kronor. Det är betydligt mindre än 1 334 kr.

 

Tips: Så mycket sparar du på att använda lågenergilampor. <- En perfekt och mer detaljerad artikel som reder ut kostnadsförhållandena i mer detalj.

 

Hur kan man spara än mer pengar?

Om du har många små krediter är det en bra idé att baka samman dessa i ett samlingslån. Detta då små krediter ofta har en ränta på cirka 25 %, medan räntesatsen som gäller för samlingslån ofta ligger på omkring 7,5 %. För förtjänsten kan du i många fall lysa upp din villa i åratal.

Men om du är intresserad av att teckna dig för ett samlingslån ska du inte besöka långivarnas webbsidor genom att söka efter dem på nätet. I detta fall ska du ta dig till en låneportal likt den som Enklare.se erbjuder. Enklare tvingar kreditorerna att tävla om att erbjuda dig det bästa lånet.

Mer specifikt maximerar du dina möjligheter för att teckna dig för ett samlingslån med särskilt goda förutsättningar. Utöver det är det alltid gratis att jämföra lån hos en låneportal, då det är långivarna som betalar låneportalerna och inte du.