Festival of Lights i Lyon

I Frankrikes tredje folkrikaste stad, Lyon, hålls det årligen en festival som går under namnet Festival of lights och tillägnas jungfru Maria, Jesu moder. Festivalen firas för att hylla jungfru Maria genom att tända lampor genom hela staden som ett tack för att hon hjälpte staden att överleva digerdöden. Året 1643 den 8e September beslöt stadens övermän att årligen celebrera jungfru Maria som tack för att ha skonat staden från total död. Firandet gick ut på att man skulle tända ljus och skänka gåvor i hennes namn och där ifrån kommer namnet, Festival of lights. Festivalen har idag utvecklats till en enorm turistattraktion som lockar 3-4 miljoner besökare om året.

https://www.youtube.com/watch?v=a2TbTVv51QQ

Festival of lights lyser upp staden

Den 8e September 1852 var det tänkt att en staty av Jesu moder Maria skulle resas, men på grund av översvämningar så beslöt en ärkebiskop att skjuta upp det till den 8e December istället. Morgonen denna dag så var det storm i staden och festivalen lät skjutas upp till kommande söndag, men senare under dagen så avtog stormen och folket tände upp sina ljus vid fönsterna och gick ut på gatan. Där tände de facklor och tågade genom staden medans de sjöng sånger som hyllade Maria. Sedan detta så är 8e December satt som det årliga datumet för Festival of lights.

Som festivalen fungerar idag så är det mer än folkets stearinljus och facklor som lyser upp staden. Det finns stora strålkastare som sprider ljus över byggnaderna och hela staden, i vart fall alla större byggnader och monument är belysta av olika färger och teman. Dessa skiljer sig under de fyra dagarna som festivalen pågår och det hela har beskrivs ibland som något poetiskt eller magiskt. Den byggnad eller skulptur som belyses på ett extra utstickande och speciellt sätt vinner ett väldigt prestigefyllt årligt pris för dess utsmyckande belysning. Festival of lights är något som är omöjligt att missa om man är i staden under tiden som festivalen pågår.

Dagens räddare av staden

Basilikan som står vid statyn av Maria idag är tillägnad Maria, medans hennes staty restes vid en äldre och betydligt mindre basilika än dagens basilika av Notre-Dame de Fourvière, som är en otrolig byggnad i sig. Festival of lights har sina fokus punkter på den basilikan och torget Place des Terreaux. Dessa två platser har varje år olika ljus shower. Dessa platser är otroliga att se en vanlig dag då det är väldigt mäktiga vacker arkitektur, men tillsammans med ljus showerna blir det något alldeles speciellt under festivalen. Mellan dessa punkter är det betydligt fler byggnader som har ljusshower och tilochmed Lyons två floder har funktioner i och med festivalen.

Tyvärr så förändrades en del av Festival of lights och delar av Frankrike efter terroristdådet som ägde rum den 13 November 2015 och förbjöd stora folksamlingar som efterdyningar av attentaten. Både festivalen 2015 och den 2016 blev begränsade till en speciell sorts ljus för privatpersoner. 2016 års festival höll till på ett mindre område och festivalen bestämdes att hålla på i tre dagar istället för fyra dagarna som tidigare år. Säkerhetsinspektionerna blev exempelvis också mycket hårdare vid entrén till festivalen.

Festival of light i Lyon

Perfekt att besöka i December.

Även om de flesta föredrar två veckor på en varm ö Sydostasien i december, januari och vintermånaderna så är en kortare vintersemester till Lyon under Festival of lights ett perfekt, oslagbart och oförglömligt resmål. Lyon håller hög klass året runt som resmål med fantastisk arkitektur och i antal vandrarhemsnätter så har Lyon faktiskt mer än Frankrikes huvudstad, Paris. Lyon kan visa upp amfibieteatrar från romartiden till katedraler från 1200-talet, gotiska kyrkor från 1600 till ett av Europas störa torg, Place Bellecour. Allt detta och betydligt mycket mer har Lyon att erbjuda året runt, men det är bara i början av december Festival of lights har sin årliga uppvisning, något man inte bör missa om man besöker Lyon