Lampor och trender

Lampor är en nödvändighet för ett hem. Speciellt om man bor i ett mörkt land som Sverige. En lampa på rätt ställe kan skapa den rätta stämningen som man är ute efter. Ett samlingsnamn som lampor innehåller otroligt många olika sorters modeller. Det finns de som ska ge ljus så att man ser var man går, som till exempel i trappuppgångar eller korridorer. Sedan finns det andra modeller som ska skapa en mysig känsla med ett mjukare ljus och inte lika stor ljuseffekt. Variationerna är oändliga när det gäller ljussättning. Det kommer alltid att finnas klassiska modeller, men det finns också trender när det gäller lampmodeller.

Lampor och årets trender

På Stockholm Furniture and Light Fair visas årets trender när det gäller lampor och belysning. Cirka 700 utställare är där och 40 000 besökare kommer dit för att se de nya modellerna. Det är inte så mycket fokus på teknik som det är på att de nya modellerna med deras ny design ska kunna användas både i privata och offentliga miljöer. En av trenderna som märks på mässan är de metalliska färgerna, speciellt mässing och koppar. Dock har ett företag från Varberg, Belid, tillverkat modeller i form av koner, klot och cylindrar som ser ut att vara av metall, men har en utsida av tyg som påminner om metall.

Mauro Pusterli, säljledare på Belid, säger att tyg gör att lampan blir lättare och kan säljas i mindre serier eftersom det inte krävs specialverktyg vid tillverkningen. Fler företag, som det danska företaget Embacco, satsar också på textiltrenden. Ljuddesignern Lise Norgaard på Embacco säger att det skapar ett mjukt och behagligt ljus när ljuset bryter igenom textiler. Tyg fungerar också som ljuddämpande effekt. Lise Norgaard arbetar med LED-lampor som ljuskälla i sina lampor eftersom hon tycker att de gör att det blir lättare att experimentera med mindre ljussättningar tack vare LED. Dock tycker hon att det finns mycket jobb kvar med att försöka förbättra LED-lampor så det blir bättre ljussättning.

Punktbelysning framför lampor

Lampor kan vara både snygga och praktiska på många ställen i ett hem. Ibland vill man dock se till att ett visst område blir mer upplyst än andra och då kan punktbelysning vara lösningen. Punktbelysning är till skillnad mot en lampa en samlad enhet, det vill säga inte bara en utan flera ljuskällor. Den vanligaste formen är spotlights som ofta sitter på rad i taket. Man kan ha punktbelysning i vilket rum man vill, men mest vanligt är att man har det i ett vardagsrum. Det rummet är oftast det största med flest möjligheter till belysning. Många har speciell belysning på uppsatta tavlor vilket ger stor effekt på konstverken.

Om man har bestämt sig för spotlights som punktbelysning, kan man välja hur man vill att ljuset ska gå. Det finns de som är uppåtriktade vilket ger en dramatisk effekt. Man måste dock tänka på att även en ojämn tapet eller vägg kommer att belysas med ett uppåtriktat ljus. Den andra sorten är nedåtriktad punktbelysning som är vanligt vid väggbelysning. Tänk dock på att man inte ska bli bländad av ljuset så testa från flera olika vinklar innan den sätts upp. Kombinera gärna spotlights med vanliga lampor för att få ljussättning på olika höjder i rummet.

Lampor och rådande trender

Lampor finns i många olika modeller och för olika ändamål. Lampor kan göra ett hem till ett väl upplyst och mysigt hem där man har lyckats att sätta punktbelysning på det som man vill främst visa, till exempel tavlor och konstverk. Man kan också sätta speciell belysning på en läshörna som behöver ha bra ljus. Det finns även trender när det gäller lampmodeller som så mycket annat när det gäller hem och dess innehåll. En av årets trender visar att metallfärger, även på tyg som liknar metall, är oerhört stort just nu. Man har funnit att textiler som efterliknar metallhöljen är fördelaktiga eftersom de ger ett mjukare ljus som dessutom dämpar buller.