Miljövänligt ljus

Motsatsen till miljövänligt ljus är ett traditionellt ”stearinljus” med aluminiumkopp och finns i nästan varje hem. Det många inte vet om är att i Sverige förbrukas det över 300 miljoner värmeljus per år, vilket motsvarar ungefär 225 ton aluminium. En intressant jämförelse är att producera ett kilo aluminium, motsvarar tre liter besin. Utöver aluminiumkoppen och dess utsläpp, så innehåller dessa ljus paraffin. Och paraffinljus avger både ämnena toluen och bensen som båda två kopplas till cancer och astma. Ett miljövänligt ljus innehåller 100% stearin och är gjort på naturligt vegetabiliskt vax gjort på olja från sojabönor och raps, samt bivax.

Miljövänligt ljus vs paraffinljus

Det finns flertal fördelar med att använda sig utav ljus gjort av 100% stearin och naturliga vaxer istället för paraffinljus. Stearin och naturliga vaxer är förnyelsebart och biologiskt nedbrytbara, vilket betyder mindre belastning för miljön. Ett miljövänligt ljus har längre brinntid, samt att lågan är ren och klar. Ett paraffinljus innehåller restprodukter från oljeindustrin och som jag nämnde ovan, toluen och bensen. När ett paraffinljus tänds så sätts en oljeförbränning igång direkt som går att jämföra med när du startar en bilmotor. Det bildas koldioxid i luften, som inte bara är dåligt att andas in själv, utan även för miljön.

Ett miljövänligt ljus är helt klart ett renare och bättre val, både för dig själv och för miljön. Färgen som finns på vissa ljus är skapade med hjälp av metaller och andra kemikalier, så det bästa är att välja ett vitt stearinljus som är fri från metaller och kemikalier. Vill man ha ett färgat ljus istället för ett enkelt vitt ljus, så är det fortfarande bättre än ett paraffinljus. Det alla bör tänka på oavsett ljustyp de väljer, är att placera ljuset så att det brinner rakt och stabilt. Annars är det lätt att ljuset sotar och det försämrar inomhusluften.

Varför finns det ens omiljövänliga produkter?

Precis som frågan ovan lyder, varför produceras det ens produkter som inte är miljövänliga för varken hälsan och miljön? Skulle man skriva ned alla produkter som inte är miljövänliga som produceras dagligen i hela världen, så skulle den listan bli oändlig. Frågan är då, hur mycket av ansvaret är egentligen rimligt att lägga på oss konsumenter. Oavsett att företagen världen över sakta börjar bli bättre med att faktiskt producera mer miljövänliga produkter, så har vi en lång väg kvar att gå. Och att bara byta ut till miljövänligt ljus från ett gammalt hederligt paraffinljus, är en god bit på vägen.

Även en så simpel och enkel sak som att köpa och tända ljus hemma, kräver medvetenhet och kunskap hos oss konsumenter för att vi ska kunna göra bra val för vår hälsa och miljö. Så börjar vi med att köpa t ex miljövänligt ljus, och helst de som är märkta med Svanen, eftersom de uppfyller bland annat kraven med att ej använda innehåll som sotbildning, tungmetaller och färgämnen. Så har vi gjort en god sak för vår egen hälsa och miljön som vi alla befinner oss i dagligen. Att tänka miljövänligt krävs från både vi konsumenter och företagen. Vi har en gemensam väg att gå. Och att bara börja med att köpa miljövänligt ljus är en bra bit på vägen för oss som konsument att bidra med till en bättre hälsa och miljö.Ett litet steg för en människa

Ett litet steg för en människa

Ett litet steg för människan, men ett stort steg för mänskligheten är att läsa vad ljusen innehåller. Det kan vara lite dyrare, men bättre för både dig och miljön. Att börja tänka efter lite och istället för att köpa paraffinljus, så köper du miljövänligt ljus istället. Du räddar dig själv och miljön från kemikalier, tolouen, bensen, koldioxid och massor med andra negativa substanser. Ett miljövänligt ljus är helt klart ett renare och bättre val. Inte bara de att ljuset i sig ger ifrån sig dåliga utsläpp, Som jag nämnde ovan så förbrukas det över 300 miljoner värmeljus varje år. Och dessa 300 miljoner ljus motsvarar 225 ton aluminium. Varav ett kilo aluminium motsvarar tre liter besin.