9 saker att tänka på när du besöker en ljusshow utomlands

Att resa utomlands för att ta del av en ljusshow är en god idé. Men när ljusshowen är slut – hur ska du underhålla dig då? Och hur ska man egentligen bete sig för att få en trevlig utlandsvistelse? Dessa frågor och fler ämnar vi svara på i denna artikel.

 

9 viktiga tips att tänka på vid utlandssemester

  1. Skaffa ett kreditkort för resor: Förslagsvis ett kreditkort utan valutapåslag.
  2. Packa lätt och effektivt: Om du planerar att besöka flera ljusshower är en tung packning ej att föredra.
  3. Köp ett lokalt SIM-kort: Då det är dyrt att ringa såvida du befinner dig utanför EU och EES.
  4. Ladda ner bra applikationer till din telefon: Såsom Google Maps.
  5. Våga prata med främlingar: För att få lite sällskap på ljusshowen.
  6. Kopiera alla viktiga dokument: Så att du har en digital kopia på viktiga resedokument.
  7. Skaffa en bra reseförsäkring: Som täcker oförutsatta händelser.
  8. Delta på guidade turer: För att få se mer än ”bara” ljusshowen.
  9. Visa respekt för lokalinvånarna: I synnerhet i länder med hög kriminalitet.

Nedan pratar vi mer om de aspekter som precis nämnts i större detalj.

 

1. Skaffa ett kreditkort utan valutapåslag

Det finns ett tjugotal kreditkort i Sverige som presterar väl. Somliga av dessa tar ut ett valutapåslag, som är en extra kostnad som tillförs vid köp med utländsk valuta. Om du frekvent reser utomlands är det därför en bra idé att skaffa ett kreditkort med inkluderad reseförsäkring samt slopad valutaväxlingsavgift.

Om du gör så får du ta del av alla fördelar som ett kreditkort medger likt en generös reseförsäkring, helt utan att du behöver betala några fasta avgifter. På Kreditkort-utan-valutapåslag.se kan du jämföra de bästa kreditkorten med inkluderade reseförsäkringar, som i många fall inte tar ut vare sig årsavgift eller valutapåslag.

 

2. Packa rätt och lätt

Om du enbart reser för att besöka ljusshower av olika slag, kanske i Paris eller New York, är det en bra idé att inte ta med sig för mycket kläder. Hotellet kan i regel tvätta dina kläder åt dig, och i länder med billig shopping likt Colombia kan du likväl köpa nya kläder istället för att ta med de plagg du redan äger.

 

3. Köp ett SIM-kort på plats

Det är dyrt att ringa inhemska samtal i samband med att man befinner sig utomlands. Det kostar exempelvis 16 kronor per minut att ringa ett samtal inom landet såvida du besöker den stora ljusshowen i Colombia, enligt den prislista som Tele 2 publicerat på sin webbsida.

Enligt samma prislista kostar datatrafiken 26 000 kronor per GB i Colombia, vilket kan medföra en påtaglig kostnadspost på mobilräkningen vid hemkomst. Att skaffa ett lokalt SIM-kort är därför ett gott råd, då du i det fallet ringer och surfar lika billigt som lokalbefolkningen.

 

4. Installera rätt appar på din smartphone

Att installera och använda sig av en GPS-applikation såsom Google Maps är ett bra tips, då den appen är behjälplig vid navigering i såväl storstäder som på landsbygden. Utöver Google Maps är även Waze, Maps.Me, Scout GPS och MapFactor fyra bra GPS-applikationer för utomlandsbruk.

 

5. Bli kompis med lokalbefolkningen

Om du ämnar besöka en ljusshow utomlands och reser själv är det fördelaktigt att skaffa sig några kompisar på plats, med mål att du ska slippa behöva avnjuta ljusshowen utan sällskap. Om du lär känna lokalbor genom att exempelvis besöka en bar eller en restaurang finns det även goda möjligheter för att du får ta del av tips gällande vilka delar av ljusshowen som är mest intressanta och sevärda.

 

6. Kopiera pass och visum

Du får inte lämna landet utan ett giltigt pass, men om du har papperskopior på dina viktigaste dokument kan du åtminstone visa på vem du är såvida någon stjäl ditt pass, eller om du tappar bort dina värdehandlingar.

Du ska förslagsvis även ta en bild på dina värdehandlingar med din smartphone, så att dina viktigaste dokument även är lagrade digitalt.

 

7. Köp en reseförsäkring

De reseförsäkringar som inkluderas såvida du tecknar dig för ett kreditkort fungerar som ett komplement till din befintliga hemförsäkring, och är i regel fullt tillräckliga. Men om du inte vill skaffa ett kreditkort kan du istället välja att teckna dig för en fristående reseförsäkring, även om det är en dålig idé rent utgiftsmässigt.

 

8. Teckna dig för en guidad tur

Om du endast besöker resmålet för att se ljusshowen och bara har ett fåtal dagar på dig att uppleva allt som staden har att erbjuda är en guidad tur en bra idé. Om du väljer att betala för en guidad tur får du i regel ta del av många sevärdheter på en och samma gång, samtidigt som du har goda möjligheter att knyta nya kontakter.

 

9. Respektera lokalinvånarna

Ta reda på vilka lokala seder och bruk som gäller i det land du reser till. Att googla ”do’s and dont’s” följt av resmålet rekommenderas starkt; exempelvis do’s and dont’s Medellin eller do’s and dont’s New York.